03:57:18am
1403 / azar (9) / 22
Fall
Thursday
Animal name of the year: Whale
Until the beginning of Spring:
The name of the spectacular region:
باستانی
Isfahan province
City Name:tabriz
Hours and kilometers to Isfahan:h--- k
User Points :
کلیسای مریم مقدس تبریز یکی از مهم ترین کلیساها و مکان های مذهبی تبریز به شمار می رود.این کلیسا که بزرگترین کلیسای شهر تبریز به شمار می رود مختص مسیحیان ارمنی می باشد و ارمنیان تبریز مراسم ملی مذهبی کلیسای حواری ارمنی را در این مکان برگزار میکنند. کلیسای مریم مقدس در محدوده خیابان شریعتی (شهناز) و در محله مسیحینشین تبریز واقع شده است.
از معماری بسیار زیبای سردر کلیسا و همچنین بر اساس سفرنامه مارکوپولو چنین به نظر می رسد که قدمت این بنا مربوط به دوره ایلخانی باشد.سنگ قبری نیز در این کلیسا موجود است که قدمت این مکان را به دوره صفوی نسبت می دهد.
در سال 1158 شمسی زمین لرزه شدیدی در شهر تبریز رخ داد که باعث خرابی قسمت های زیادی از کلیسا شد. در سال 1161 شمسی بازسازی این مکان شروع شد و پس از سه سال به اتمام رسید.
بر اساس داستان هایی که در میان ارامنه رواج دارد در زمان ساخت این مکان دولت مخالف بنای کلیسا در شهر تبریز بوده است و به همین علت این کلیسا شب بنا گردیده است.
معماری کلیسای مریم تبریز
معماری کلیسا به سبک معماری ارمنی بوده و پلان آن به شکل صلیب بنا گردیده است. گنبد بنا در چهارستون قطور از جنس سنگ قرار گرفته است.تاریخ تاسیس کلیسا روی کتیبه مرمری کوچکی به خط ارمنی نوشته شده است. اتاقی در ورودی کلیسا قرار دارد که بر روی هشت ستون سنگی بنا گردیده است و روی آن دو ناقوس کلیسا نصب گردیده است.
در داخل کلیسای مریم مقدس تصاویر زیبایی از حضرت مریم، حضرت عیسی و حواریون و قدیسان وکشیشان مسیحی به چشم می خورد.نقاشی های حاضر در بالای چهارستون اصلی بر روی کرباس کشیده شده و بر بالای ستون ها نصب گردیده است. به این نوع نقاشی ها که روی پارچه کرباس انجام میشود و سپس بر دیوار چسبانده میشود، دیوارنگاره بومپارچه میگویند.کلیسای مریم مقدس تبریز بههمراه کلیساهای وانک و مریم اصفهان از معدود کلیساهای ایران هستند که دیوارنگاره بومپارچه دارند.نقش های موجود در کلیسای مریم مقدس توسط نقاش هنرمندی به نام آندرانیک سیمباریان از روی نقاشی های قبلی کلیسا و به سبک و روش اروپایی کشیده است.
موزه ارامنه تبریز
موزه ارامنه تبریز یکی از معدود موزه های ارامنه موجود در ایران است که در محل کلیسای مریم مقدس قرار گرفته است. این موزه نشان دهنده آثاری از تاریخ و فرهنگ ارامنه آذربایجان از دیرباز تا کنون بوده است. این موزه زیر نظر خلیفهگری ارامنه آذربایجان اداره میشود که به همین خاطر به موزه کلیساهای خلیفه گری ارامنه آذربایجان نیز مشهور است.
مجموعه اشیای موزه ارامنه تبریز
در موزه ارامنه تبریز گنجینه بزرگی از کتاب های چاپی و خطی به زبان های ارمنی ،فارسی و عربی وجود دارد.تعداد 35 جلد از این کتاب ها به خط عبری و روی پوست آهو نوشته شده است.از معروف ترین کتاب های موجود در این موزه می توان به خمسه نظامی، ذخیره خوارزمشاهی، معراج النبوه و ترجمه کتاب مقدس به زبان ارمنی اشاره کرد.
موزه ارامنه تبریز دارای آثار بسیاری از جمله سکهها، مجسمهها، زیورآلات، پارچهها، میز و صندلی (برجای مانده از سال ۱۷۲۸ میلادی) می باشد.هم چنین این موزه از مجموعه صلیبهای قدیمی زیبا، لباسهای رهبران ارامنه، تاجهای پادشاهی، طومارها، فرمانها، تابلوهای نقاشی، سلاحها، عصاها، ظروف نقرهای، مسی، سفالی، چینی، بلورآلات، زینتآلات، هنر چوبی، ناقوس و زنگهای قدیمی نگهداری و حفاظت می نماید.
بازدید از کلیسای مریم مقدس تبریز
برای بازدید از کلیسا به مجوزکتبی از بخش اقلیت های مذهبی اداره ارشاد نیاز دارید.اما برای اقلیت مسیحی امکان بازدید از این مکان با هماهنگی قبلی وجود دارد. مدت زمان بازدید نیمساعت است و زمان بازدید مشخصی ندارد. کلیسا در تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر، ۲۱ رمضان، ۲۵ شوال و ۱۴ خرداد تعطیل است.
کلیسای مریم مقدس تبریز در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱، بهعنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ۶۱۷۶ به ثبت رسید.