07:47:57am
1403 / mehr (7) / 19
Fall
Thursday
Animal name of the year: Whale
Until the beginning of Spring:
The name of the spectacular region:
باستانی
Isfahan province
City Name:shahre kord
Hours and kilometers to Isfahan:h--- k
User Points :
قلعه چالِشُتر که با نام قلعه خدا رحم خان نیز شناخته می شود بنایی باشکوه و زیبا به جا مانده از دوران قاجار است که با تلفیق معماری اروپایی و ایرانی بنا نهاده شده است. بنای اندرونی این قلعه که تنها قسمت بازمانده از این قلعه تاریخی که محل زندگی محمد حسن خان ستوده چالشتری بود، توسط ایشان به میراث فرهنگی واگذار شد. در عهد قدیم، چهار دروازه آن را میبستند تا امنیت قلعه تامین شود. قلعه چالشتر تلفیقی از معماری ایرانی-اروپایی است.منابع تاریخی و باستانشناسی، ساخت بنای قلعه چالشتر را به سال 1332 هجری قمری نسبت میدهند؛ این تاریخ روی یکی از سرستونهای قلعه نیز حک شده است.این جاذبه تاریخی در سال 1321 هجری قمری و در دوران قاجار تاسیس شده است از قسمت هایی از قبیل سردرب، اندرونی، هشتی، بیرونی، حمام و اصطبل و40 ستون تشکیل شده است. وسعت بنا به 12000متر مربع می رسد که در دو قسمت ساخته شده است قسمت شمالی تا دهه 70مورد استفاده بود و قسمت جنوبی پس از تخریب دوباره بازسازی شد و اکنون به عنوان یک اثر ملی از آن یاد می شود.
قلعه چالشتر یکی از مهم ترین آثار ملی ایران است که در سال 1379به شماره 2924به ثبت رسیده است .
دلیل نام گذاری قلعه چالشتر:
برای معنی واژه چالشتر دو نظریه وجود دارد. چالش و تُر که دو کلمه ترکی هستند. چالش به معنای جنگ و تُر به معنای میدان یا محل می باشد. با توجه به آثار برج های دیده بانی در کوه نزدیک به چالشتر(کوه قراولخانه) بدیعی و معقول است که در این مکان جنگ هایی در گرفته باشد. دومین نظریه این است که چال به معنی آشیانه و اشتر به معنای شتر می باشد، در نزدیکی این قلعه کوه قراولخانه وجود دارد. در اطراف این کوه برج و باروهایی وجود داشته که امروز بقایایی از آنها باقی مانده است. برای همین، حدس اول معنای این قلعه قویتر است. البته از آنجایی که زمانی محل زندگی خان در آن قرار داشته است، آن را قلعه خانی نیز میشناسند.
معماری قلعه چالشتر:
معماری قلعه چالشتر تلفیقی از معماریهای مربوط به دوران قاجار، آمیخته با معماری اروپایی است که در آن ۴۰ ستون ایستاده از سنگ و نقشبرجستههایی که روی آنها حک شده است.
قلعه چالشتر دو قسمت شمالی و جنوبی دارد و وسعت آن در حدود ۱۲,۰۰۰ متر است، که قسمت شمالی بنا سالم مانده است؛ اما بنای جنوبی قلعه در حدود ۹۰ درصد تخریب شده بود که دوباره آن را بازسازی کردند.قلعه پنج ایوان و پنج اتاق اندرونی دارد. سقف اندرونی قلعه قابهایی از چوب گردو دارد، پنجره اتاقهای آن نیز از چوب گردو هستند و با گرهچینی تزیین شدهاند. مجموعه قلعه چالشتر، علاوه بر قلعه، اندرونی و اتاقهای آن، یک حمام تاریخی نیز دارد که تزیینات آن با کاشیهای آبی به رنگ فیروزه و سفید سربی هستند. امروزه حمام قلعه چالشتر به موزهای تبدیل شده است که بازدید از آن، شما را با فرهنگ مردم شهر چالشتر در گذشته آشنا میکند.