08:15:58am
1403 / mehr (7) / 19
Fall
Thursday
Animal name of the year: Whale
Until the beginning of Spring:
The name of the spectacular region:
باستانی
Isfahan province
City Name:tabriz
Hours and kilometers to Isfahan:h--- k
User Points :
خانه مشروطه یکی از زیباترین و مهم ترین خانه های تاریخی ایران می باشد که در شهرستان تبریز، خیابان تربیت، محله راسته کوچه، روبروی مسجد جامع تبریز قرار گرفته است.خانه مشروطه تبریز نمادی از انقلاب مشروطه است که در سال 1285 ه.ش به ثمر نشست.این خانه در سال 1247 ه.ش توسط حاج ولی معمار هنرمند بنام تبریز که تازه از روسیه برگشته بود ساخته شد و اولین مالک آن نیز حاج مهدی کوزه کنانی یکی از بازرگانان خوشنام تبریز بود.بعد از به توپ بستن مجلس در سال 1287 شمسی توسط محمدعلی شاه قاجار حاج مهدی کوزه کنانی خانه خود را پایگاه بزرگان مشروطه خواه قرار داد و تمامی بزرگان مشروطه خواه آذربایجان همچون ستارخان، باقرخان، ثقه الاسلام تبریزی ،حاجی میرزا آقا فرشی، حاج علی مسیو، زینب پاشا، علی اکبر دهخدا و ... برای بحث در مورد مسائل حکومتی و انقلاب مشروطه در آن جمع می شدند.همچنین پس از جنگ جهانی دوم و اشغال آذربایجان توسط شوروی (در سالهای ۱۳۲۴ و ۱۳۲۵) خانه مشروطه به محلی برای اجلاس سران فرقه دموکرات آذربایجان تبدیل شد.
قسمت های مختلف خانه مشروطه تبریز
خانه مشروطه دارای حدود 1300 مترمربع مساحت می باشد و در دوطبقه از سنگ و آجر بنا گردیده است.در طبقهی اول این بنا ۶ اتاق وجود دارد و در طبقهی دوم یک سالن بزرگ با ابعاد ۶×۹ متر و ۶ اتاق در سرسرا (محوطهای در داخل عمارت که چند اتاق یا راهرو به آن راه دارند)قرار درد.یکی از زیباترین قسمتهای خانه، سرسرا و اتاق رو به حیاط واقع در طبقه دوم خانه می باشد که در و پنجرههای مشبک آن با شیشههای رنگی مزین شدهاند. نورگیر سرسرا نیز روی چهار ستون با سرستونهایی با گچبری قرار دارد و درون آن با آیینه و شیشههای رنگی تزیین شده است. خانه مشروطه دارای اندرونی و بیرونی می باشد.
معماری خانه مشروطه
خانه مشروطه یکی از شاهکار و یادگارهای معماری دوره قاجار محسوب می شود. از ویژگیهای معماری قاجاری که در این بنا مشاهده میشود: تزیینات بینظیر، نورگیرها و چشماندازهایی موسوم به کلاهفرنگی (ساختمانهای تزیینی شاهانه که معماری آنها نیمی ایرانی و نیمی اروپایی است)، ستونها و سرستونهای دارای گچبری، درهای منبتکاری شده و پنجرههای ارسی است که هرکدام به نوبهی خود ذوق و هنر ایرانی را به نمایش میگذارند.
تمامی پنجرههای این خانه، ارسیهایی (پنجرههای مشبکی که بهجای گشتن روی پاشنه گرد به بالا میروند و در محفظهای که روی آن قرار گرفته جای میگیرند) هستند که با رنگهای قرمز، سبز و سفیدشان زیبایی خانه را دوچندان کردهاند.
همچنین باغجههای گل کاری شده با حوض نیلگون در وسط حیاط، زیبایی این خانه را دوچندان میکند. قبل از ورود به داخل ساختمان دو مجسمه و دو توپ جنگی به چشم میخورد که یادآور جنگ در زمان مشروطه است.
موزه مشروطه
موزه مشروطه نیز در سال ۱۳۷۵ و در پی تغییرات در تالار و اتاقهای این خانه و به نمایش درآمدن اسنادی از انقلاب مشروطه تاسیس شد.از جمله مجسمههای موجود در موزه مشروطه تندیس حسین خان باغبان، حاج علی دواچی، حاج علی ختایی، هوارد باسکرویل، کربلایی علی موسیو، شیخ علیاصغر لیلاوایی، علیاکبر دهخدا، زینب پاشا (تنها بانوی حاضر در صفوف مشروطهخواهان ) است.
در کنار این تندیسها، سلاح کمری ستارخان(تپانچه ماوزر 10 تیر روسی)، فرش مشروطه، وسایل شخصی سران مشروطه، دستگاه چاپ ژلاتینی برای تکثیر شبنامههای دوره مشروطه، تصویر اسناد تاریخی انقلاب مشروطیت و فرمان مشروطیت را نیز میتوانید در این موزه بیابید. همچنین در زیر زمین خانه مشروطه میتوانید شاهد ۵۰۰ جلد کتاب باشید.موضوع این کتاب هاحدود ۳۰۰ جلد مشروطه خواهی و الباقی در مورد تاریخ و هنر می باشد.
خانه مشروطه تبریز (موزه مشروطه) که اهمیت تاریخی زیادی دارد، در سال ۱۳۵۴ با شماره ۱۱۷۱ به ثبت ملی رسید و در سال ۱۳۶۷ توسط سازمان میراث فرهنگی خریداری شده است.